21 sierpnia 2013

amore pomidory

Post dedykowany Gabi, ktora na swoim balkonie tez dzielnie prowadzi mala uprawe. 
Ja swoje dwa krzaczki kupilam jakies dwa miesiace temu w celu czysto ozdobnym, nie wierzylam, ze cos oprocz lisci z tego bedzie. Zaskoczenie bylo co nie miara kiedy pokazaly sie malutkie pomidorki. I od tego czasu nasze pomidory staly sie podrozujacymi pomidorami. Poniewaz w miejscu, gdzie stoja jest bardzo malo slonca, ciagle je przestawiamy zeby maksymalnie wydluzyc im czas naslonecznienia. :) Jak widac na ponizszych zdjeciach - to dziala bo dwa pomidory sa juz gotowe do zjedzenia. 
Na prawde mila niespodzianka. Za rok kupimy cztery krzaczki i stworzymy im cudowne warunki w drewnianej skrzynce! 

 







A na koniec jeszcze pochwale sie gladiolami, ktore udalo mi sie dostac. Sa wielkie, maja ponad metr wysokosci (tak, wiem, gladiole maja to do siebie, ze sa wysokie, ale tutaj zazwyczaj mozna kupic juz silnie skrocone). Mialy trafic na komode w sypialni, ale kompletnie zaslanialy lustro, wiec trafily do korytarza przy wejsciu. 



5 komentarzy:

  1. takie pomidorki moja mama tez hoduje :)
    kwiaty piękne!

    OdpowiedzUsuń
  2. mam takie kwiatki w wazonie,tylko żółte;) z działki
    pomidorki normalne czy koktajlowe?mi raz sie udały,ale własnie takie malutkie,miałam jeden krzaczek i mnóstwo pomidorków!

    OdpowiedzUsuń
  3. Moje umarnęły, bo mi blokn remontują, nie miałam gdzie ich podziać, nowe miejsce im nie pasowało:( Ale jak wyremontujemy dom to sobie odbiję;))

    A teraz przepis na ciasto, można robić z różnymi składnikami, Basia robiła już ze śliwkami, owocami leśnymi, truskawkami, rabarbarem, zawsze wychodziło pyszne:))

    Ciasto z owocami
    Składniki :
    - 3 jajka
    - masło
    - kwaśna śmietana 18% lub gęsty jogurt
    - mąka tortowa
    - proszek do pieczenia
    - cukier
    Najpierw mieszamy suche składniki, później mokre.
    - ubić białko z 3 jaj ze szczyptą soli
    - do osobnej miseczki dodać ½ szklanki cukru oraz 3 żółtka
    - do kolejnej miseczki wsypać szklankę mąki tortowej i dodać łyżeczke proszku do pieczenia
    - rozpuścić 100 gram masła i dodać dwie łyżki kwaśnej śmietany lub gęstego jogurtu, pomieszać i poczekać aż ostygnie
    Wymieszać żółtka z cukrem, dodać masło z jogurtem / śmietaną, dodawać powoli mąkę i wymieszać delikatnie ( nie mieszać za długo, bo ciasto będzie twarde ), dodać dowolny aromat do ciasta np. pomarańczowy, dodać do masy ubite białko i wymieszać wszystko delikatnie. Posmarować foremkę tłuszczem, posypać mąką / bułką tartą lub otrębami, wyłożyć ciasto do foremki, posypać bułką tartą i cynamonem, dodać owoce ( również dodać do nich cynamon ), na koniec zrobić kruszonkę ( masło, cukier, mąka w równych proporcjach - wymieszać widelcem lub dłonią ), posypać ciasto kruszonką i piec w 175 stopniach 40 minut.

    OdpowiedzUsuń
  4. ojj takie dojrzale w slonku musza byc pyszne i slodkie :))) jeju jeju 2 lata ???? ok koniecznie musimy sie spotkac!!!! dlatego ja o tym nie wiedzialam??? tzn. cos slyszalam ale myslalam ze to tylko kiedys tam chwilowo... w ktorej czesci Ldn mieszkasz?

    OdpowiedzUsuń
  5. ooo jak daleko, tzn. daleko ode mnie bo ja na stratford. A pracuje w centrum, Southwark. No to umawiamy sie!!!!

    OdpowiedzUsuń